Om de meetresultaten te kunnen beoordelen, moet je weten hoe ze zijn verkregen. Bij coördinatenmeettechniek hebben veel verschillende factoren, waaronder de omgevingstemperatuur en het meetplan, hier invloed op. Hoe bereikt u betrouwbare, vergelijkbare meetresultaten? Het management van Quality Assurance van ZF Friedrichshafen heeft tijdens de AUKOM Management Training van ZEISS antwoord gekregen op deze en andere vragen.
Het management van ZF Friedrichshafen vertrouwt op de lopende AUKOM Managementopleidingen.
Het is terug naar school voor managers
Deelnemers aan de cursus gaan geleidelijk aan in een van de stoelen of banken van het ZEISS Customer Center in Oberkochen zitten. Terwijl normaal gesproken meettechnici van verschillende bedrijven in deze ruimte cursussen volgen, bestaat de studentenorganisatie vandaag de dag uit tien managers van ZF Friedrichshafen. Zij volgen samen de AUKOM-managementcursus. De gestandaardiseerde opleidingsprogramma's voor coördinatenmeettechniek, bekend onder de afkorting AUKOM, zijn normaal gesproken bedoeld voor metrologen. De AUKOM Management cursus is echter speciaal ontworpen voor managers die met meettechniek werken, kwaliteitsbewakers en medewerkers met een interfacefunctie, zoals op de inkoopafdeling. Klaus Schabel, die deze tweedaagse cursus leidt, legt het verschil uit: "De inhoud van de cursus is identiek aan de onderwerpen die in AUKOM 1, 2 en 3 aan bod komen, maar we behandelen de onderwerpen heel anders. Terwijl de cursussen voor metrologie-ingenieurs gericht zijn op "Hoe moet ik dit doen?", gaat de managementtraining in op de vraag: "Vertrouwt u op uw meetresultaten?"
Niet genoeg mensen volgen AUKOM cursussen."
Karl Schmollinger, hoofd van de kwaliteitsproductie op het gebied van Bedrijfswagentechnologie,Karl Schmollinger, hoofd van de kwaliteitsproductie op het gebied van Bedrijfswagentechnologie
Sensibiliseren van managers voor het meten van invloeden
Tijdens de training leren de managers hoe de meetresultaten worden verkregen. Een belangrijk onderdeel is het aanleren van de verschillende factoren die hierop van invloed kunnen zijn (omgevingscondities, meetobject en -strategie, operator-invloeden). Toch is de training nauwelijks een lezing. In plaats daarvan werken de deelnemers samen aan de resultaten, bijvoorbeeld door het maken van een op maat gemaakte checklist voor procesoptimalisatie. Karl Schmollinger, hoofd kwaliteitsproductie op het gebied van bedrijfswagentechniek, heeft de cursus gevolgd. "We hebben voor de AUKOM Management training gekozen, omdat we onze managers wilden sensibiliseren voor de meetprocessen en mogelijke oorzaken van meetfouten. Wat hij in de cursus leert, past hij direct toe op zijn werk: "Op dit moment zijn we bezig met het opzetten van een productieruimte in China. We nemen wat we hier besproken hebben en gebruiken het om onze beslissingen te onderbouwen. We willen bijvoorbeeld het Ishikawa-diagram voor het meten van invloeden integreren in onze LPA (gelaagde proces-audit).
Gevorderde opleidingskwesties
De basis- en gevorderde opleiding spelen een zeer belangrijke rol in de kwaliteitsborging van ZF Friedrichshafen. Twee keer per jaar worden in Friedrichshafen Level 1 en Level 2 AUKOM trainingsseminars gegeven door een ZEISS instructeur. Dit leidt tot gestandaardiseerde meetprocessen en dus tot vergelijkbare meetresultaten, die, zoals Schmollinger uitlegt, heel belangrijk zijn. De Quality Assurance Manager is ook auditor voor VDA 6.3 en IATF 16949 en merkt bij externe audits vaak op of het bedrijf investeert in bijscholing van zijn medewerkers. "Dat zie je aan de kwaliteit van de producten en het werk van de mensen. Er volgen niet genoeg mensen een AUKOM-cursus", zegt Schmollinger.
ZF is wereldwijd toonaangevend op het gebied van aandrijflijn- en chassistechniek en actieve en passieve veiligheidstechniek. Het bedrijf heeft wereldwijd 146.000 medewerkers in dienst met ongeveer 230 vestigingen in zo'n 40 landen. In 2017 behaalde ZF een omzet van €36,4 miljard en is daarmee een van de grootste automobielleveranciers ter wereld.