Gezondheid + Bescherming

10 tips voor gezonde ogen

Zo voorkomt u vermoeide en droge ogen.

18 april 2019
  • 10 tips voor gezonde ogen

Onze ogen hebben nog nooit onder zoveel druk gestaan als vandaag de dag. We kijken urenlang naar computer-, smartphone- en andere schermen; hierdoor worden onze ogen oververmoeid, droog, pijnlijk en branderig. Het kan zelfs tot hoofd-, rug- en nekpijn leiden. Onze moderne levensstijl zorgt ervoor dat we nauwelijks in de verte kijken, we knipperen minder met onze ogen en maaltijden worden aangepast aan de tijd die we hebben in onze overvolle schema's. Wist u dat myopie (bijziendheid) gerelateerd is aan intensieve werkzaamheden op korte afstand? Dit is een onderwerp dat door veel onderzoekers en wetenschappers van over de hele wereld onderzocht is. Lees verder om erachter te komen wat u kunt doen om uw ogen gezond te houden. Hier zijn 10 tips voor gezonde ogen en voor ontspannen zicht op alle leeftijden.

Tip 1: Knipperen.

We weten inmiddels dat droge ogen soms ontstaan omdat we niet genoeg knipperen. We kijken urenlang naar schermen – meestal omdat we zeer gericht bezig zijn en daardoor vermoeid raken. Om te voorkomen dat de ogen uitdrogen, moeten we verzekeren dat het hoornvlies altijd bedekt is met traanvocht. Hiervoor moeten we regelmatig knipperen. We knipperen echter vaak niet voldoende in deze digitale tijd. Knipperen is net zo'n automatische reactie als ademen. We openen en sluiten onze ogen ongeveer 10 tot 15 keer per minuut. Dit is een reflex en het gebeurt heel snel. Wanneer we achter een scherm aan het werk of aan het lezen zijn, concentreren we ons dusdanig dat we vergeten om genoeg met onze ogen te knipperen. We onderdrukken het knipperen onbewust, waardoor de ogen binnen een paar minuten uitdrogen. Het extreem dunne laagje traanvocht op het oog wordt onregelmatig, totdat het uiteindelijk open breekt. Vervolgens wordt ons zicht wazig. Ons lichaam probeert het slechte zicht uit te balanceren door te gaan staren. Dit zorgt niet alleen voor een minder comfortabel gevoel van de ogen maar we worden er ook moe van en het kan leiden tot hoofdpijn. Wat kunnen we hieraan doen? Zorg ervoor dat u regelmatig knippert met uw ogen door uw ogen stijf dicht te knijpen en ze vervolgens weer te openen. Dit activeert de Meibom-klieren aan de rand van onze oogleden. Deze produceren een olieachtige afscheiding die zich mengt met het vocht dat geproduceerd wordt door de traanbuisjes. Dit zorgt ervoor dat het traanvocht niet te snel verdampt. Zo blijven onze ogen vochtig.

Tip 2: Plan pauzes om te knipperen

De 20/20/20-regel is een goede vuistregel om ervoor te zorgen dat u regelmatig de verte inkijkt. De regel is: focus elke 20 minuten op een punt dat ongeveer 20 meter van u verwijderd is en doe dit 20 seconden lang. Dit is makkelijk te doen terwijl u aan het werk bent en het is een goede manier om vermoeide ogen door het beeldscherm te voorkomen! Doe gewoon alsof u aan het denken bent …

Tip 3: Uw ogen hebben frisse lucht nodig.

Net zoals de rest van uw lichaam hebben uw ogen frisse lucht nodig. Een wandeling kan oververmoeide ogen helpen te ontspannen. Tijdens de winter worden veel kantoren verwarmd waardoor de lucht uitdroogt. Als u gedurende een lange periode achter een scherm aan het werk bent, moet u ervoor zorgen dat er frisse lucht in de ruimte komt. Een hogere luchtvochtigheid is ook voordelig: plaats kommen met water of natte doeken hier en daar op de radiatoren.

Tip 4: Ogen houden van groente!

Mensen zeggen dat het eten van wortels goed is voor uw ogen. Men geloofde voorheen dat het macula-pigment (het pigment dat in grote hoeveelheden aanwezig is in de macula – het punt op het netvlies waarnee u scherp ziet) – gemaakt is van beta-caroteen. Vandaag de dag is onze kennis verder ontwikkeld. We weten nu dat het pigment uit luteïne en zeaxanthine bestaat. Absorptie van deze twee stoffen kan leeftijdsgebonden maculadegeneratie helpen voorkomen. Voedingsmiddelen die veel luteïne bevatten zijn groene kool, spinazie, broccoli, rucola en witte kool – groene groentes dus! We weten ook dat luteïne en zeaxanthine afgeleiden zijn van beta-carotenen, wat betekend dat wortels eten dus ook goed is voor uw ogen. Ons zicht en ons lichaam in het algemeen, hebben baat bij een gezond, gebalanceerd dieet.

Tip 5: Drink veel water en slaap genoeg.

Genoeg vloeistof drinken is een goed idee als u last heeft van droge ogen. Elke dag twee tot drie liter water of ongezoete thee drinken, zorgt ervoor dat uw ogen het vocht krijgen dat ze nodig hebben. Genoeg slapen helpt uw ogen ook om weer op te laden. Zeven tot acht uur slaap per nacht is voldoende. Dit is een welkome pauze voor mensen die last hebben van vermoeide ogen. Belangrijk: Vermijd, voordat u gaat slapen, blootstelling aan het blauwe licht dat door schermen wordt afgegeven. Blauw licht houdt uw lichaam en ogen wakker. Heeft u zin in een romantisch diner bij kaarslicht? Licht helpt u bij het reguleren van de biologische klok van uw lichaam en heeft een bewezen invloed op het slaap-waakritme van een persoon. Het slaaphormoon melatonine speelt een centrale rol in dit proces. Wanneer u blootgesteld wordt aan blauw licht, communiceren speciale receptoren in de ogen dat er minder melatonine vrijgegeven moet worden, waardoor u alert en wakker blijft Minder blootstelling aan blauw licht in de avond zorgt ervoor dat er meer melatonine wordt vrijgegeven, waardoor u vermoeid raakt en in slaap valt.

Tip 6: Blijf uit de buurt van conserveringsmiddelen.

Indien u gebruik maakt van cosmetica en oogdruppels, probeer dan altijd producten te gebruiken zonder conserveringsmiddelen. Uw opticien, dokter en apotheker kunnen u helpen bij het selecteren van de juiste producten voor u. Oogdruppels moeten vrij zijn van ziektekiemen om geen ooginfecties te veroorzaken. Daarom moeten geopende oogdruppels die al eerder gebruikt zijn, nooit na hun houdbaarheidsdatum gebruikt worden. Oogdruppels voor eenmalig gebruik zijn vaak het beste. Bacterievrije producten werken doorgaans alleen maar als ze niet na de houdbaarheidsdatum gebruikt worden. Daarom is het beter om oogdruppels die over de datum zijn, weg te gooien.

Elk oog heeft ongeveer 70 kanalen, of Meibom-klieren, die over de onderste en de bovenste oogleden verspreid zijn.

Tip 7: Oogmassages.

Gerichte en zachte ooglidmassages kunnen wonderen verrichten als het gaat om het fit houden van de kanalen van uw oogleden. Dit ondersteunt de functie van de kanalen van de oogleden om ervoor te zorgen dat er genoeg traanvocht geproduceerd wordt om het oog vochtig te houden.

Zo geeft u uw ogen een work-out:

  1. Maak uw oogleden warm zodat de stevige, dikke afscheiding in de Meibom-klieren in vocht verandert. U kunt dit doen met een washandje dat in heet water gedipt is of met een gelmasker dat middelwarm verhit is (max. 60 graden Celsius) Plaats deze vervolgens 7-10 minuten lang over uw ogen en ontspan u. Controleer, voordat u het masker aanbrengt, dat het niet te warm is door het op uw pols te houden.
  2. Daarna is het tijd voor de ooglidmassage: zachte bewegingen zullen ervoor zorgen dat de secretie uit de Meibom-klieren wordt gedrukt. Sluit uw ogen. Gebruik uw vinger om het bovenste ooglid voorzichtig te strelen van boven naar onder en het onderste ooglid van onder naar boven totdat u het punt bereikt waar de oogleden elkaar ontmoeten. Herhaal dit meerdere keren. Masseer ten slotte uw ooglid door naar binnen te bewegen, richting de neus.
  3. Na de massage dient u de oogleden, terwijl ze nog steeds gesloten zijn, voorzichtig schoon te maken met een wattenschijfje dat in oogreinigingsvloeistof is gedipt (bovenste lid van boven naar onder, onderste lid van onder naar boven tot het punt waar de leden elkaar ontmoeten).

Tip 8: Vermijd tocht!

Frisse lucht is goed voor de ogen, maar wat u ook doet, zorg dat u uit de buurt blijft van de tocht die veroorzaakt wordt door airconditioners of ventilatoren (in kantoren en auto's bijvoorbeeld). Dit kan helpen om droge ogen of een ooginfectie te voorkomen. Het is beter om regelmatig de ramen open te zetten of kamers te verduisteren in de zomer, zodat u niet verblind wordt door zonlicht.

Tip 9: Zonnebescherming eerst!

Net als onze huid, moeten we onze ogen beschermen tegen schadelijke UV-stralen. UV-licht kan zeer belastend zijn voor uw ogen – niet alleen op zonnige dagen, ook wanneer het buiten bewolkt is. UV-straling is niet te vermijden. Daarom bevatten zonnebrandmiddelen en veel moisturizers UV-bescherming Wat misschien minder voor de hand ligt, is dat de ogen ook beschermd moeten worden tegen schadelijke UV-stralen. Net zoals de huid, kunnen de ogen ook verbranden door de zon – dit kan in ernstige gevallen zelfs leiden tot langdurige schade aan het netvlies. In het ergste geval, zou dit kunnen leiden tot problemen zoals cataracten (staar) of op de lange termijn tot leeftijdsgebonden maculadegeneratie. Het is daarnaast mogelijk om ooglidkanker te ontwikkelen als gevolg van intense blootstelling aan UV-licht.Daarom moet u ervoor zorgen dat uw brillen en zonnebrillen een volledige UV-bescherming bieden.

Tip 10: Kies de juiste bril.

Geniet maximaal van uw leven. Daarbij is uitstekend, helder zicht ook van belang. Laat uw ogen regelmatig controleren bij uw opticien of oogarts en kies een bril die perfect aansluit bij uw specifieke behoeften. Er zijn geschikte brillenglazen voor iedereen, ongeacht wat uw behoeften zijn. Misschien heeft u een bril nodig voor tijdens het (auto)rijden of een bril die ervoor zorgt dat u de juiste houding aanneemt tijdens het werk of het beoefenen van uw favoriete sport.


Deel dit artikel