Welke zonnebril past bij uw favoriete bezigheid?
Voor elke gelegenheid is er een perfecte zonnebril
Meer dan een stoere look: een goede zonnebril is niet alleen maar een stijlaccessoire, maar helpt ook het zicht in fel zonlicht te optimaliseren en beschermt de ogen tegen schadelijke UV-straling. Maar niet elke zonnebril is even geschikt voor elke situatie. Bij het sporten, naar het strand gaan of de bergen in: het hangt ervan af waar u de zonnebril gaat dragen met welke factoren u rekening moet houden. Onze zonbeschermingsklassen helpen u de juiste zonnebril voor uzelf te vinden. We leggen uit welke beschermingsgraad u nodig heeft, hoe de verschillende zonbeschermingsklassen van elkaar verschillen en welke zonnebril het meest geschikt is voor een bepaalde activiteit.
Bescherming, stijl en comfort, het hele jaar door
Met een goede zonnebril geniet u van enkel de zonnige zijde van het leven. Maar daarvoor moeten de zonnebrilglazen wel afgestemd zijn op uw behoeften en dagelijkse bezigheden. Bedenk dat hoe beter de zonnebril bij de individuele drager past, des te comfortabeler deze in het gebruik is. Als uw ogen gevoelig zijn voor fel licht, kies dan een wat donkerdere tint. Lichte en dégradé tinten zijn ideaal voor bewolkte dagen met weinig zonlicht, terwijl donkere tinten uw ogen tegen fel zonlicht beschermen.
Let op:Â zorg bij het kiezen van een zonnebril of een bril met gekleurde glazen dat de UV-bescherming volledig is tot 400 nm1. De zonnebrilglazen van ZEISS bieden deze bescherming - geen uitzonderingen. Maar daar houdt het niet op:Â met de juiste opties verbeteren deze glazen de waarneming van kleuren en contrasten en minimaliseren ze hinderlijke schitteringen die door fel zonlicht of reflecties kunnen ontstaan.
Zonnebril die zich aanpast
Als brildrager weet u dat uw zicht zonder bril niet scherp is. Daarom is het fijn om een zonnebril op sterkte te hebben. Maar soms is zo'n bril opeens te donker, bijvoorbeeld als u een winkel inloopt, de schaduw inloopt vanuit de zon of als het weer ineens betrekt tijdens het buiten sporten. Dan is het geen oplossing om uw bril af te zetten omdat u dan niet meer scherp ziet en uw ogen niet meer beschermd zijn. Moet u dan soms bereid zijn om steeds van bril te wisselen? Dat is wel erg lastig. Met de AdaptiveSun zonneglazen van ZEISS is er nu een zonnebril die zich aan de situatie aanpast: de glazen worden helderder zodra het licht minder wordt, maar zonder helemaal helder te worden zodat u altijd optimaal ziet. Anders dan de bestaande meekleurende brillenglazen blijft uw zonnebril een zonnebril: trendy, stijlvol en uiteraard met volledige UV-bescherming tot maar liefst 400 nm.
Bedenk: omdat UV-licht uw ogen zelfs bij bewolking kan beschadigen, moeten ook heldere brillenglazen bescherming bieden tegen UV-straling. Ontdek hier meer over UV-bescherming door gewone brillenglazen...
Welke zonnebril is goed voor welke situatie?
Over het algemeen maken we onderscheid tussen drie situaties die om een zonnebril vragen: in de stad, bij het (auto)rijden en tijdens het sporten. Voor elke situatie is er een optimale kleurintensiteit waardoor uw zonnebril niet te donker en ook niet te licht is. U kunt kiezen uit verschillende kleurintensiteiten met een lichtabsorptie van 0 tot 97 procent, passend bij de lichtintensiteit en het moment waarop u uw zonnebril gaat dragen.
Zoals u ziet is er voor elke activiteit een optimale zonnebril: binnenshuis, op de golfbaan, in de bergen... Als u twijfelt welke kleurintensiteit of kleur voor u het beste is, raadpleeg dan uw opticien. Welke kleur of tint u ook kiest, zorg ervoor dat uw brillenglazen een harde coating hebben tegen krassen en een antireflectie coating om hinderlijke reflecties in het glas tot een minimum te beperken.
Alle voordelen in een oogopslag
-
1
Veel gezondheidsautoriteiten en onderzoeken bevelen een uitgebreide UV-bescherming aan tot 400 nm. Hieronder bevinden zich de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) en de International Commission on Non-Ionizing Radiation Protection (ICNIRP). Health Physics (2004): 87(2) 171-186, American Conference of Governmental and Industrial Hygienists (ACGIH), ISO 21348 (definitions of Solar Irradiance Spectral Categories), Australian Sunlens Standard AS/NZS 1067:2003