Lifestyle + Mode

Laat u niet verblinden

Zonnebrillen zijn modeaccessoires. Nog belangrijker is dat ze de ogen beschermen tegen UV-straling.

16 oktober 2020
  • Laat u niet verblinden

UV-bescherming die niet alleen uw huid maar ook uw ogen beschermt, zorgt ervoor dat u van de zon kunt genieten zonder er spijt van te krijgen. Als u geen zonnebril draagt, kan dit uw hoornvlies, ooglens en bindvlies beschadigen. Zonnebrilglazen van ZEISS bieden betrouwbare UV-bescherming. Zonnebrilglazen van ZEISS bieden betrouwbare UV-bescherming.

Acteurs, musici en andere beroemdheden dragen ze de hele tijd - 's zomers en 's winters, dag en nacht: een zonnebril. Maar een zonnebril is veel meer dan alleen een modeaccessoire. Feit is dat een zonnebril de ogen beschermt tegen schadelijke UV-straling. Zorg daarom dat u bij de aanschaf ervan op de kwaliteit let.

Hoewel zelfs de goedkoopste modellen tegenwoordig een CE-certificering hebben en afdoende UV-bescherming bieden, zijn de glazen in goedkope modellen doorgaans geperst in plaats van geslepen. Om deze reden bieden deze brillenglazen mogelijk geen goed zicht. Met name als u een zonnebril langer op hebt, kan dit uw ogen vermoeien. Goedkope brillenglazen zijn ook moeilijker af te stellen en kunnen een afdruk op uw huid achterlaten, ook al hebt u ze maar kort op. En dat is helemaal niet modieus!

Advies: ga bij uw optometrist langs voor raad over brillen met goede UV-bescherming voordat u een bril aanschaft. Ervaar zelf het verschil tussen kwaliteitsglazen en elementaire geperste brillenglazen. Ervaar zelf het verschil tussen kwaliteitsglazen en elementaire geperste brillenglazen.

  

Waarom u een zonnebril zou moeten dragen? Hoewel uw oog zich aanpast aan verschillende helderheidsniveaus met behulp van de pupil, die samentrekt als er fel licht het oog binnendringt, kan het dit alleen doen tot op zekere hoogte. Als de omgeving erg fel verlicht is, kan het oog verblind raken - waardoor helemaal niets meer kunt zien, ook al heeft u anders een normaal gezichtsvermogen.

Een goede zonnebril voorkomt dit. Nog een belangrijke reden is dat een goede zonnebril beschermt tegen UV-straling. Felle, maar onzichtbare ultraviolette stralen, of langdurige blootstelling aan de zon kan uiteindelijk leiden tot een pijnlijke ontsteking van het bindvlies en hoornvlies en op den duur oogletsel veroorzaken. Als uw ogen aan te veel zonlicht zijn blootgesteld, dan kunt u dit merken aan enkele waarschuwingssignalen: ze worden rood, voelen vermoeid en overbelast aan. Soms kunnen ze zelfs beginnen te tranen. Als dit het geval is, kunt u uw ogen het beste een paar dagen uit de zon houden en een goede zonnebril kopen.

Bescherming tegen zonlicht en schittering

Kwaliteitssymbool: CE-markering

Waaraan herken ik een goede zonnebril? Kijk of het een CE-markering heeft. Dan kunt u er zeker van zijn dat de zonnebril voldoet aan de elementaire veiligheidsvereisten die in de Europese richtlijnen zijn vastgelegd. Helaas is er geen officiële instantie die controleert of ook echt aan deze normen wordt voldaan. Een optometrist kan uw bril echter controleren met een speciaal meetinstrument.

Andere details waar u op moet letten bij de aanschaf van een zonnebril:

  • UV-bescherming: het belangrijkste criterium voor een goede zonnebril.
  • Kleur van de glazen: Weliswaar heeft dit geen invloed op het UV-beschermingsniveau, maar wel op de mate waarin schittering wordt tegengegaan. Bruine, grijze en groene brillenglazen hebben het minste effect op natuurlijke kleuren. U ziet de voorwerpen in de oorspronkelijke kleuren. Bij alle andere kleuren moet het oog zich aanpassen. Zorg dat wanneer u een zonnebril kiest waarmee u wilt autorijden, u een daarvoor geschikte kleur kiest (signaalherkenning, DIN EN ISO 14889). Alle ZEISS-brillenglazen in standaardkleuren voldoen aan deze norm.Tip: gekleurde brillenglazen met een absorptieverhouding van 25 % of hoger zijn over het algemeen niet geschikt voor autorijden in het donker.
  • Kwaliteit van brillenglazen: zoals dat voor elke fatsoenlijke bril geldt moet ook een zonnebril zijn voorzien van geslepen glas. Kunststof en glas zijn beide geschikte materialen. In hoogwaardige brillenglazen van categorie 1 zitten geen strepen, belletjes of vakken. Dit zou namelijk kunnen leiden tot hoofdpijn of vermoeide ogen. De brillenglazen horen niet te bewegen als er zachtjes met een vinger tegenaan wordt gedrukt. Doe een test: een voorwerp waar u via uw zonnebril naar kijkt, hoort niet te vervormen als de bril heen en weer wordt bewogen.
  • Fotochrome brillenglazen: Als u maar niet kunt beslissen of u donkere of lichtere brillenglazen wilt, kies dan voor fotochrome brillenglazen. Als bij toverslag kleuren de brillenglazen in luttele seconden donker bij heldere omstandigheden en worden ze weer helder als het donkerder wordt. Bij ogen die gevoelig zijn voor licht zij meekleurende brillenglazen aan te bevelen.
  • Antireflectieglazen: Veel mensen gaan voorbij aan deze mogelijkheid, omdat ze menen dat het overbodig is. chter, weerspiegelingen zijn bij gekleurde brillenglazen veel vervelender - zowel voor de gebruiker als voor de waarnemer - dan die van niet-gekleurde brillenglazen.

Ons advies: Contrastversterkende zonnebril

Carl Zeiss Vision biedt ook een serie zonnebrillen die zijn behandeld met immersieverven van topklasse. Ze zijn ontwikkeld voor specifieke toepassingen die vragen om verhoogde bescherming tegen UV-stralen en schittering en voldoen tevens aan verscheidene contrastvereisten. Bepaalde sporten, zoals paragliden, skiën, motorsport of wielrennen, worden onder extreme lichtomstandigheden beoefend. Contrastrijk zicht is van bijzonder groot belang - met name vanuit veiligheidsoogpunt.

Speciale filterlenzen voor patiënten met netvliesproblemen

Patiënten met netvliesproblemen hebben een speciale zonnebril nodig. De speciale filterlenzen van ZEISS bieden ideale oplossing. Zij absorberen bepaalde delen van het zichtbaar licht volledig. Receptoren die gevoelig zijn voor dit bereik worden met opzet minder belicht om het oog te beschermen. Deze brillenglazen zijn met name bruikbaar voor patiënten die lijden aan retinitis pigmentose, d.w.z. diabetische retinopathie. Carl Zeiss biedt een reeks zogeheten filterklemmen.


Deel dit artikel