Sport + Vrije tijd

Waarom een zonnebril in de winter zo belangrijk is

Vanwege schitteringen door ijs en sneeuw is de zonnebril een essentiële accessoire in de koude wintermaanden

16 oktober 2020
  • Waarom een zonnebril in de winter zo belangrijk is

Muts, handschoenen, shawl: als we aan de winter denken, zijn dit de accessoires die bij ons opkomen. Maar weinig mensen voegen de zonnebril toe aan dit lijstje. Zonnebrillen zijn eerder een zomerse accessoire, nietwaar? Fout! Het is minstens zo belangrijk dat wij onze ogen in de winter beschermen als tijdens de warmere maanden. Dit komt omdat de UV-straling, die voor onze ogen zo gevaarlijk is, van november tot maart een bijzonder agressief effect heeft.

In de zomer is de  zonnebril een vast onderdeel van uw outfit. Niet alleen omdat u er met zonnebril stijlvol uitziet, maar ook omdat hij de ogen tegen het felle licht beschermt. Veel mensen beseffen echter niet dat de schadelijke UV-straling in de winter veel gevaarlijker is dan in de zomer. In de zomer reflecteert de groene omgeving slechts ongeveer 6% van het licht. Bij sneeuw ligt dit percentage echter bijna bij 95%. Alleen zonnebrillen met glazen van hoge kwaliteit bieden de ogen effectieve bescherming tegen oogontsteking en ernstigere schade. Dit komt doordat het zonlicht, dat veel UV-straling bevat, het netvlies kan beschadigen. Geld dat u aan een zonnebril van goede kwaliteit uitgeeft, is dus een verstandige investering.

Waar u op moet letten als u een zonnebril koopt:

  • Het CE-symbool is belangrijk. Dit kenmerk garandeert dat het product minimaal aan het standaardniveau van bescherming voldoet. Een EU-richtlijn heeft dit niveau vastgelegd op 380 nm. Op dit niveau wordt echter nog steeds 78% van de straling door het oog geabsorbeerd.
  • In het ideale geval biedt een zonnebril daarom bescherming tegen een breed spectrum van UV-straling boven 380 nm. Alleen brillenglazen met dit beschermingsniveau filteren alle gevaarlijke UV-golven uit het licht.
  • De zonnebril moet voldoende groot zijn en bij de vorm en grootte van uw gezicht passen. Dit is de enige manier om te voorkomen dat het licht van de zijkanten of van boven in uw ogen valt.
  • De absorptiefactor speelt een bijzonder grote rol. Deze moet hoog genoeg zijn. Hoe donker de brillenglazen moeten zijn, hangt af van uw persoonlijke voorkeur en van het toepassingsgebied van de zonnebril, de plaats waar deze wordt gedragen, het type sport dat er mee wordt beoefend en andere factoren. Een opticien kan u hierbij advies geven.
  • Een zonnebril koopt u het best bij een opticien. Steekproeven wijzen telkens opnieuw uit dat zonnebrillen die door straatverkopers worden verkocht, vervalste kwaliteitskeurmerken hebben en schadelijk kunnen zijn voor uw gezondheid.

Kiezen van de juiste kleur

Het is ook van belang dat u de juiste kleur kiest voor de brillenglazen van de zonnebril. De glazen worden ingedeeld in beschermingsklassen of categorieën. Gele, groene en blauwe glazen worden niet aanbevolen voor gebruik in de winter. Deze bieden een beschermingsklasse van slechts 0, 1, of 2, of behoren tot de categorie S0, S1, of S2. Grijze en bruine glazen worden geadviseerd voor gebruik in de winter. Deze behoren tot de beschermingsklasse 3, of categorie S3. Ze bieden zelfs voldoende bescherming bij sneeuw hoog in de bergen. Brillenglazen van beschermingsklasse 4 of categorie S4 zijn beschikbaar voor extreem gevoelige ogen. Brillenglazen in deze categorie zijn echter alleen nodig onder omstandigheden met extreme UV-straling; ze mogen niet bij het autorijden worden gebruikt.

Pas op voor blauw licht

Een goede zonnebril moet ook voldoende bescherming bieden tegen blauw licht. Blauw licht kan namelijk de macula beschadigen, de plaats in het oog waar het zicht het scherpst is. Als u al een zonnebril heeft en niet zeker weet in hoeverre het blauwe licht wordt geblokkeerd, kunt u een opticien vragen de bril te testen.

Een extra tip voor de wintersport: als u een bril draagt, moet u ofwel een aan uw sterkte aangepaste skibril hebben of een skibril kopen, die zo groot is dat u uw eigen bril eronder kunt dragen. Sommige modellen hebben schuimstof steunen die ideaal zijn voor brildragers, en uitsparingen aan de zijkanten voor een montuur. Deze zitten goed en er wordt geen druk op de bril uitgeoefend onder de skibril. Skibrillen moeten aan de zijkant nauw aansluiten om tegen wind te beschermen.


Deel dit artikel