Een minipropeller voor de aorta ondersteunt zwakke harten bij patiënten die aan hartinsufficiëntie lijden. Het Duitse medische technologiebedrijf, CardioBridge, werkt aan de marktintroductie van de kleine pomp. Een multisensormeetmachine van ZEISS helpt bij de ontwikkeling en garandeert de kwaliteit van alle onderdelen.
Multisensormeetmachine garandeert de kwaliteit van een minipropeller die een hart doet kloppen
De uitdaging: 50 identieke onderdelen
Bij bijna 10% van de patiënten met een hartaanval is er een risico op cardiogene shock: het bloed wordt niet langer goed rondgepompt en dit kan tot orgaandefecten leiden. De Reitan-katheterpomp kan in de toekomst een oplossing voor veel patiënten zijn. "Deze pomp helpt het hart te regenereren en ondersteunt tegelijkertijd de circulatie", vertelt Klaus Epple, Research and Development Manager bij CardioBridge GmbH. Wanneer het is samengevouwen, heeft het apparaat een diameter van ongeveer 3 millimeter, uitgevouwen is dit 15 millimeter. Het wordt geïmplanteerd in de aorta via dijbeenslagader in het bovenbeen. Nadat het is geplaatst, wordt de propeller uitgevouwen en wordt het bloed met een snelheid van 13.000 omwentelingen per minuut rondgepompt. Het apparaat mag niet meer dan 15 micrometer afwijken van de ideale afmetingen, zodat alles correct werkt. Bovendien moeten de 50 onderdelen van de pomp met uiterste precisie worden geproduceerd en naadloos met elkaar samenwerken. Het bedrijf ontvangt de onderdelen, voornamelijk gegoten, gedraaide of gefreesde onderdelen, van slechts enkele micrometer groot van verschillende leveranciers. Dit maakte een betrouwbare inspectie van ontvangen goederen essentieel. "We kunnen de resultaten van onze ontwikkelingen alleen beoordelen als we de nauwkeurigheid van onze onderdelen kennen," vertelt Epple.
De oplossing: ZEISS O-INSPECT multisensormeetmachine
CardioBridge kocht een O-INSPECT multisensormeetmachine van ZEISS om ervoor te zorgen dat alle onderdelen van de pomp voldoen aan de specificaties. De meettechnici gebruiken O-INSPECT om elk onderdeel te meten. Afhankelijk van de grootte, geometrie en oppervlakafwerking wordt dat optisch of met een contactsensor gemeten.
“De meetmachine van ZEISS is een stuk gemakkelijker te gebruiken – een grote verbetering ten opzichte van het systeem dat we voorheen gebruikten.”
Klaus Epple, Research and Development Manager
Het voordeel: nauwkeurig, flexibel en gebruiksvriendelijk
"Dankzij de twee sensoren op de O-INSPECT kunnen we alle verschillende onderdelen nauwkeurig meten," vertelt het tevreden ontwikkelingshoofd. De gebruiksvriendelijkheid van O-INSPECT is ook essentieel om ervoor te zorgen dat de meetresultaten na ontvangst van een onderdeel snel beschikbaar zijn. Daardoor speelt een betrouwbare en handige meetmachine bij de marktintroductie van de pomp in de nabije toekomst een belangrijke rol. Bovendien zorgt de meetmachine ervoor dat het hart van de patiënt blijft kloppen.
Het medische technologiebedrijf CardioBridge, gevestigd in Hechingen, Duitsland, werkt sinds 2006 aan de ontwikkeling van de Reitan-katheterpomp. De uitvinding van Zweedse cardioloog Dr. Reitan Oyvind ondersteunt het hart en de bloedcirculatie van patiënten die lijden aan hartinsufficiëntie en voorkomt cardiale shock en orgaanschade. De kleine pomp werd al in klinische studies gebruikt om meer dan 25 patiënten in Zweden en het Verenigd Koninkrijk te stabiliseren.